توسعه سواحل مکران می تواند عدالت منطقه ای را به دنبال داشته باشد

معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه سواحل مکران قادر است به رشد اقتصادی ایران کمک کند و حل مسأله بیکاری را سرعت بخشد، گفت: توسعه سواحل مکران قادر است ظرفیت های مهمی که در مناطق محروم استان های هرمزگان و سیستان و بلوچستان وجود دارد را به فعلیت درآورد.

به گزارش فرینا، دکتر اسحاق جهانگیری در دومین همایش بین المللی معرفی فرصت های سرمایه گذاری و توسعه پایدار در سواحل مکران اظهار کرد: یکی از شاخص های مهم عدالت ، عدالت منطقه ای است و توسعه سواحل مکران می تواند عدالت منطقه ای را به دنبال داشته باشد چرا که برخی مناطق کشور نسبت به سایر مناطق در زمینه توسعه عقب تر هستند.
وی با تاکید بر اینکه توسعه سواحل مکران باید علاوه بر آنکه بعنوان یک طرح اقتصادی مطرح می‌شود، بعنوان یک طرح اجتماعی و فرهنگی با جهت گیری‌های متناسب با تمدن و تاریخ ملت ایران نیز مطرح باشد، گفت: باید با اجرای طرح توسعه سواحل مکران محرومیت در این منطقه از بین برود و هم زیستی مسالمت آمیز اقوام که همواره یکی از ویژگی‌های برجسته ایرانیان بوده در این منطقه به نمایش گذاشته شود و طرحی اجرا شود که همه جوانب مختلف به خوبی مدنظر قرار گرفته باشد.
معاون اول رییس جمهور افزود: علاوه بر درک صحیح از فرصت ها،‌ نیازمند سیاست گذاری و برنامه ریزی در مقیاس منطقه ای، ملی و بین المللی با توجه به ظرفیت ها هستیم و اگر توسعه را راهی برای ارتقای توانمندی و ظرفیت های مادی و معنوی یک کشور بدانیم، این توسعه باید توسعه ای پایدار، موزون، متوازن و هم زمان باشد تا بتواند همه جنبه های مختلف که در زندگی نقش دارد را در بر بگیرد.
وی خاطر نشان کرد: تجربه نشان داده هر جا که اقتصاد، سیاست،‌ فرهنگ و ظرفیت های اجتماعی در کنار هم باشند فرصت های جدیدی برای توسعه کشور خلق می شوند و ظرفیت های پنهان به منصه ظهور می رسند و جهشی در توسعه کشور بوجود می آید.
دکتر جهانگیری با بیان اینکه هر توسعه ای الزاماتی دارد که باید به آن تن داد، گفت: توسعه، ضرورت ها و نیازهایی دارد که باید مورد توجه قرار گیرد و علاوه بر آن برای رسیدن به توسعه باید به چالش های مهم پیش روی کشور نیز توجه کنیم.
معاون اول رییس جمهور با یادآوری اینکه ایران کشوری خشک و محدودیت منابع آب آن بسیار جدی است، تصریح کرد: بارش های اخیر که به میزان قابل توجهی بوده هنوز نتوانسته کمبود آب را جبران کند و میزان بارش ها نسبت به زمان مشابه سال قبل هنوز 50 درصد کمتر است.
وی با تاکید بر اینکه توسعه ایران باید با در نظر گرفتن چالش های کشور نظیر کم آبی دنبال شود، افزود: مسائل زیست محیطی که کلان شهرهای کشور به طور جدی با آن مواجه هستند نیز از دغدغه های پیش روی توسعه ایران است و بی تردید توسعه بدون توجه به مسائل زیست محیطی امکانپذیر نیست.
دکتر جهانگیری ادامه داد: آنچه مهم است این است که باید فرصت های کشور را با درنظر گرفتن چالش های پیش رو مورد توجه قرار دهیم و تلاش کنیم فرصت های نوینی برای پاسخگویی به نیازهای کشور ایجاد نماییم.
معاون اول رییس جمهور با اشاره به اینکه جمعیت کشور جمعیتی جوان است و نرخ بیکاری بسیار بالا در کشور از چالش های مهم پیش روی توسعه محسوب می شود، گفت: برای حل مسأله بیکاری نیازمند ایجاد سالانه یک میلیون فرصت شغلی هستیم و این در حالی است که تعداد کشورهایی که قادر هستند سالانه بیش از 500 هزار فرصت شغلی ایجاد کنند، کمتر از انگشتان دست هستند. از این رو ایجاد مستمر سالانه یک میلیون شغل نیازمند نگاه و جهت گیری جدید در کشور است تا بتوانیم به نیاز اشتغال جامعه پاسخ دهیم.
وی با تاکید بر اینکه باید به گونه ای حرکت کنیم که برنامه های توسعه ای پاسخگوی نیازهای بلندمدت و کوتاه مدت کشور باشد، تصریح کرد: بر همین اساس طرح توسعه سواحل مکران بعنوان یک طرح توسعه ای می تواند به بسیاری از نیازها و چالش های کشور پاسخ دهد.
دکتر جهانگیری از سواحل مکران بعنوان منطقه ای یاد کرد که ظرفیت های متعددی را در درون خود نهفته دارد و اظهار داشت: برای حل مشکلاتی نظیر مسائل زیست محیطی، محدودیت منابع آب و نرخ بالای بیکاری، توسعه سواحل مکران می تواند مدنظر قرار گیرد لذا در برنامه ششم توسعه این طرح بعنوان برنامه ای توسعه ای و پراهمیت مورد توجه قرار گرفته است.
دکتر جهانگیری با تاکید بر اینکه توسعه سواحل مکران قادر است طبقات و گروه های کم درآمد ساکن در سواحل دریای عمان را توانمند سازد،‌ گفت: توسعه سواحل مکران زمانی می تواند موفق باشد که به زندگی مردم منطقه توجه کند.
معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه در طرح توسعه سواحل مکران حتماً به امنیت ملی و رشد اقتصادی ایران توجه خواهد داشت، خاطر نشان کرد: ایران یکی از امن ترین کشورهای منطقه است و توسعه سواحل مکران قادر است به درجه امنیت کشور اضافه کند.
وی گفت: در طرح توسعه سواحل مکران با جهت گیری هایی که دولت اتخاذ کرده به طور جدی و با صدای بلند اعلام کرده ایم که تمام ایران متعلق به همه ایرانیان است و همه قومیت ها و مذاهب مختلف مورد توجه هستند.
دکتر جهانگیری افزد: سواحل مکران فرصتی برای همه اقوام و مذاهب است تا در توسعه ایران مشارکت داشته باشند و این حق مردم ساکن در این منطقه است که بتوانند با استفاده از تنوع طبیعی و نیروی انسانی جوان تحصیکرده خود از پیشرفت و زندگی مناسب برخوردار باشند.
معاون اول رییس جمهور طرح توسعه سواحل مکران را طرحی سنجیده در آمایش سرزمین دانست و اظهار داشت: مدت زیادی است که موضوع آمایش سرزمین در برنامه های توسعه ای قبل و بعد از انقلاب مطرح می شود و طرح توسعه سواحل مکران می تواند بعنوان نماد آمایش سرزمین مطرح باشد و بخشی از تراکم جمعیت که در مرکز کشور ساکن هستند می تواند پس از توسعه سواحل مکران در این منطقه تمرکز یابند.
وی ادامه داد: در طرح توسعه سواحل مکران شهرهای جدیدی پیش بینی شده که مردم می توانند در این شهرها ساکن شوند و بخش وسیعی از فعالیت های اقتصادی را که نمی توان به دلیل برخی محدودیت ها انجام داد، در سواحل مکران قابل انجام هستند و طرح های صنعتی مختلف بخش نفت و گاز نیز می تواند در این سواحل مستقر شوند.
دکتر جهانگیری خاطر نشان کرد: در طرح توسعه سواحل مکران نقاطی بعنوان کانون توسعه انتخاب شده اند که چابهار و جاسک از جمله این نقاط است و خوشبختانه زیربناهای بندر چابهار که از گذشته ایجاد شده بود در سالهای اخیر تکمیل شده و سال گذشته ظرفیت ترانزیت بندر چابهار به 8.5 میلیون تن افزایش یافته است.
معاون اول رییس جمهور با اشاره به توافق سه جانبه ایران، افغانستان و هند، گفت: در همین راستا می توان همکاری و توافقاتی با کشورهای دیگر نیز انجام داد و کشورهایی که درآسیای میانه و سایر کشورهایی که به آب های آزاد دسترسی ندارند می توانند در این طرح ها مشارکت کنند و اقتصادهایمان را به یکدیگر متصل کنیم.
وی با تاکید بر اینکه علاوه بر توسعه بنادر نیازمند اتصال خطوط ریلی با کشورهای همسایه هستیم، افزود: خوشبختانه در حال حاضر ایران با اکثر کشورهای آسیای مرکزی خط ریلی دارد و باید تلاش کنیم که سواحل مکران از طریق راه آهن به زاهدان و سپس به مشهد متصل شود.
دکتر جهانگیری از حمایت دولت برای استقرار صنایع مختلف در سواحل مکران خبر داد و گفت: دولت از شرکت های سرمایه گذار داخلی و خارجی به طور جدی حمایت می کند و از آنان دعوت می کند که در سواحل مکران حضور و سرمایه گذاری داشته باشند.
معاون اول رییس جمهور همچنین با اشاره به خط انتقال گاز به منطقه سواحل مکران برای استقرار پتروشیمی و صنایع وابسته به آن، گفت: به دنبال خط انتقال گاز به هند و پاکستان هستیم اما در داخل کشور نیز سرمایه گذاری های صنعتی، پتروشیمی، کشاورزی و شیلات بخصوص در سواحل مکران انجام خواهد شد.
وی با اشاره به برنامه ریزی دولت در منطقه جاسک تصریح کرد: مهمترین اقدام راهبردی که در منطقه جاسک در دستور کار دولت قرار دارد این است که پایانه صادراتی بخشی از منابع نفتی کشور را از خلیج فارس به دریای عمان و جاسک منتقل کنیم و جاسک در آینده به راه آهن سراسری کشور متصل می شود و به یکی از کانون های مهم بندری کشور تبدیل خواهد شد.
دکتر جهانگیری با یادآوری اینکه دولت طرح های مختلفی را برای اجرا در طول سواحل مکران تدوین کرده است، افزود: براساس طرح جامع توسعه سواحل مکران این بار قبل از انجام فعالیت اقتصادی، مطالعات مختلف صورت گرفته و پیوست های زیست محیطی، اجتماعی و فرهنگی متناسب با شرایط منطقه تهیه شده تا توسعه سواحل مکران به معنای واقعی توسعه پایدار باشد.
معاون اول رییس جمهور با اشاره به حضور نیروهای مسلح و نیروی دریایی در سواحل مکران، گفت: با استفاده از ظرفیت نیروهای مسلح اقدامات خوبی تاکنون در سواحل مکران انجام شده و یکی از برنامه های مهمی که در دستور کار دولت قرار دارد ایجاد سازمانی برای توسعه سواحل مکران است که در همین راستا در قانون برنامه ششم توسعه، ایجاد یک سازمان برای این منظور پیش بینی شده که امیدوارم هرچه سریعتر اساسنامه ایجاد سازمان نهایی و زمینه فعالیت برای شرکت های سرمایه گذار مهیا شود.
وی در ادامه از انعقاد قرارداد و توافق با برخی کشورها برای استفاده از تسهیلات مالی خارجی خبر داد و افزود: براساس مذاکرات و توافقات انجام شده تاکنون بیش از 30 میلیارد دلار قرار داد فاینانس با کشورهای مختلف منعقد شده است که از این میزان بانک های چین تا 10 میلیارد دلار، بانک های روسیه بدون سقف،‌کره جنوبی بیش از 8 میلیارد یورو، ایتالیا بیش از 5 میلیارد یورو، اتریش و هند و بسیاری از کشورهای دیگر آمادگی دارند که تسهیلات مالی خارجی به ایران بدهند و این منابع در اختیار کسانی خواهد بود که می خواهند در ایران سرمایه گذاری کنند.

امتیاز به خبر :

آخرین اخبار آرشیو