محرومیت‌زدایی از ماکو

منطقه آزاد تجاری ماکو با وجود قرار گرفتن در مسیر ترانزیتی و جاده مواصلاتی به اروپا با گذشت ۳۵ سال همچنان در محرومیت به سرمی برد و امروز توسعه این منطقه نیازمند مشارکت بخش خصوصی است.
این منطقه به‌دلیل قرار گرفتن در مسیر ترانزیتی و جاده مواصلاتی آسیا به اروپا همچنین گستردگی و همواری و هم‌مرزی با دو کشور اروپایی می‌تواند یکی از قطب‌های اقتصادی مهم کشور در آینده نزدیک باشد، این منطقه از پایان محدوده شهرستان قره ضیاالدین از توابع خوی آغاز و تا نقطه صفر مرزی و انتهای شهر بازرگان ادامه یافته و شهرهای شوط، چالدران، پلدشت و ماکو را در برمی گیرد. منطقه آزاد تجاری و صنعتی ماکو به‌عنوان هفتمین منطقه آزاد کشور نیازمند حمایت همه‌جانبه مسوولان و اقدام عملی و زیرساخت‌های مرتبط طبق ماده ۵ اهداف سازمان در انجام امور زیربنایی، عمران و آبادانی، رشد و توسعه اقتصادی، سرمایه‌گذاری و افزایش درآمد عمومی، ایجاد اشتغال سالم و مولد، تنظیم بازار کار و کالا، حضور فعال در بازارهای جهانی و منطقه‌ای، تولید و صادرات کالا‌های صنعتی و تبدیلی و ارائه خدمات عمومی است.
منطقه آزاد ماکو با وسعت بیش از ۴ هزار کیلومتر مربع بزرگ‌ترین منطقه آزاد جهان است، هیچ‌یک از مناطق آزاد دنیا با ۳ کشور هم‌مرز نبوده و ۲ گمرک مهم و حساس ندارند، همچنین این منطقه به شمال عراق هم نزدیک است که در آینده می‌تواند تاثیر مهمی در مبادلات آن داشته باشد. حسین فروزان، رئیس هیات‌مدیره و مدیرعامل منطقه آزاد ماکو در خصوص مسائل، مشکلات و ظرفیت‌های موجود این منطقه با بیان اینکه تاکنون توجه جدی به ماکو نشده بود، افزود: این منطقه همواره دچار محرومیت بود و نمی‌توان انتظار داشت در طول چند سال اخیر که تبدیل به منطقه آزاد شده است به صورت فوری با توسعه اقتصادی و فرهنگی مواجه شویم.
وی با بیان اینکه طی 14 ماه آغاز فعالیت مدیرعامل و هیات‌مدیره جدید ۶۰ میلیارد تومان اعتبار برای توسعه منطقه هزینه شده است، اظهار کرد: تمامی شهرهای استان آذربایجان‌غربی همواره دچار محرومیت بوده‌اند و همین امر باعث برخی رقابت‌های شهر‌ها برای جذب اعتبارات می‌شود و این در حالی است که در صورت توسعه منطقه آزاد ماکو تمامی شهرهای این استان بهره مند خواهند شد.
فروزان ادامه داد: با چند میلیارد تومان اعتبار نمی‌توان منطقه آزاد ماکو را متحول کرد چرا که نبود هرگونه زیرساخت اقتصادی و فرهنگی، مشکلات جاده‌های مواصلاتی، نبود فرودگاه و خطوط ارتباطی ریلی همواره باعث بروز مشکل در جذب گردشگر داخلی و خارجی 
می‌شود.

بخش خصوصی وارد عمل شود
وی از مسوولان خواست با توجه جدی به منطقه آزاد گامی بلند برای توسعه اقتصادی استان آذربایجان غربی و در راستای آن توسعه ایران اسلامی بردارند و در ادامه با اشاره به ورود بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری نیز گفت: منطقه آزاد ماکو فرصتی بسیار ایده آل برای سرمایه‌گذاران بخش خصوصی است و همه مسوولان استانی و شهرستانی باید به صورت هماهنگ در راستای جذب سرمایه‌گذاری این بخش قدم بردارند.
رئیس هیات‌مدیره و مدیرعامل منطقه آزاد ماکو از افتتاح فرودگاه ماکو در بهار سال آینده خبر داد و افزود: در صورتی که رئیس‌جمهور در اردیبهشت ماه سال آینده سفر استانی به آذربایجان غربی داشته باشند نیز همزمان در آن سفر توسط ایشان پروژه فرودگاه ماکو افتتاح و به بهره‌برداری می‌رسد.
فروزان همچنین با اشاره به بوروکراسی‌های زمان‌بر اداری نیز گفت: وجود این مشکلات باعث شده که طرح عملیاتی پایانه مسافربری شهری ماکو به تازگی آماده شود همچنین همین امر باعث بروز مشکل در تمامی پروژه‌های در دست احداث یا در حال مطالعه است که امیدواریم مسوولان با توجه جدی در این خصوص از نظر زمانی گامی محکم در راستای توسعه استان بردارند. وی بازگشایی ادامه خیابان امام و تعریض آن و همچنین تعریض جاده مواصلاتی واصله به ماکو را از مهم‌ترین پروژه‌های سال آینده عنوان و تصریح کرد: بودجه سال آینده ۱۰۰ میلیارد تومان پیشنهاد شده درحالی‌که اعتبار لازم برای تمامی پروژه‌های منطقه ۲۲۰ میلیارد تومان است.

ایجاد شهرک صنعتی در دو فاز
فروزان در ادامه با تشریح وضعیت شهرک‌های صنعتی نیز گفت: شهرک‌های صنعتی در دوفاز آماده شده و در حال تحویل به سرمایه‌گذاران است. وی با بیان اینکه فاز اول شهرک‌های صنعتی در ۷۰۰ هکتار در بازرگان برای سرمایه‌گذاران صنعتی طراحی شده است، افزود: ۴۰ هکتار از این زمین‌ها از اردیبهشت‌ماه سال آینده آماده تحویل است و شهرک صنعتی فاز دو نیز در زمینی به مساحت ۲۰۰۰ هکتار برای صنایع سنگین و نیمه آلاینده طراحی شده که ۲۰۰ هکتار از آن از اسفند ماه امسال آماده واگذاری به بخش خصوصی است.
مدیرعامل منطقه آزاد ماکو همچنین از اتمام فنس‌کشی این منطقه در سال آینده خبر داد و گفت: فنس‌کشی به طول ۳۰ کیلومتر انجام می‌شود که با ۱۴ میلیارد تومان اعتبار قابل اتمام در سال آینده است.

۵۰ مدرسه کانکسی 
فروزان در ادامه با اشاره به وضعیت آموزش و پرورش منطقه نیز اظهار کرد: متاسفانه در برخی روستاهای منطقه مدارس خیلی قدیمی بوده و در حال ریزش هستند و به همین دلیل در ۵۰ روستا کلاس‌های درس در کانکس برگزار می‌شود. وی با بیان اینکه رسیدگی به وضعیت مدارس منطقه ضروری است، گفت: اعتباری بالغ بر ۴ میلیارد تومان از سوی سازمان منطقه آزاد و اعتباری در حدود ۴ میلیارد تومان دیگر از سوی وزارت آموزش و پرورش برای این امر در نظر گرفته شده است که تا پایان سه ماه اول سال آینده هزینه می‌شود تا از مشکلات موجود کاسته شود.
فروزان خواستار همت خیرین منطقه نیز در این زمینه شد و افزود: تجهیز و بهسازی مدارس منطقه از اولویت‌های سازمان در سال آینده است.

برقراری ارتباط ریلی امن با خارج از کشور 
وی برقرای ارتباط ریلی را از دیگر اولویت‌های سازمان منطقه آزاد عنوان و تصریح کرد: این موضوع در حال پیگیری است و در صورت عملیاتی‌شدن، گامی بسیار خوب در راستای واردات و صادرات تولیدات برداشته می‌شود و علاوه‌بر آن در توسعه گردشگرپذیری هم اقدامات خوبی صورت می‌پذیرد.
مدیرعامل منطقه آزاد ماکو ارتباط ریلی مطمئن و با امنیت بالا از مرز بازرگان را عامل اصلی توجه جدی به این امر عنوان کرد و گفت: تمامی مرزهای استان آذربایجان غربی می‌توانند این مهم را عملیاتی کنند اما مرز بازرگان جزو امن‌ترین نقاط مرزی ایران به‌شمار می‌رود.
فروزان با اشاره به مشکل محرومیت و کم‌آبی منطقه بورالان نیز اظهار کرد: با کمک 5/ 1 میلیارد تومانی استانداری و ۲ میلیارد تومانی یک خیر و هزینه ۶۰۰ میلیون تومانی منطقه آزاد مشکل آب شرب ۱۱ روستا تا فروردین ماه سال آینده حل می‌شود و ۱۶ روستای دیگر نیز تا پایان سال آینده دیگر مشکل کم آبی نخواهند داشت.

منبع:دنیای اقتصاد




برچسب ها : منطقه آزاد ماکو
امتیاز به خبر :