توسعه چابهار زیر ذره‌بین روحانی

رییس جمهوری یک سال پس از اتمام حجت درباره لزوم قدرت گرفتن بندر چابهار به عنوان اصلی ترین نقطه اتصال ایران با آب‌های آزاد جنوب شرقی، این بار خود مستقیما خود به این منطقه سفر کرد تا در جریان آخرین وضعیت این بندر مهم قرار گیرد.

حسن روحانی در سفر یک روزه خود به چابهار از امکانات بندر چابهار، پروژه راه آهن چابهار ـ زاهدان ـ مشهد، صنایع پتروشیمی مکران و مجتمع فولاد چابهار بازدید کرد و در جریان آخرین وضعیت طرح‌های توسعه‌ای این منطقه قرار گرفت.
بندر چابهار به عنوان اصلی ترین بندر ایران که به آب‌های آزاد، جنوب شرقی و اقیانوس هند متصل می‌شود در ماه‌های گذشته به عنوان یکی از اصلی‌ترین اهداف توسعه‌ای دولت یازدهم شناخته شده و در اولویت‌ها جایگاه مهمی به دست آورده است.
بحث راه اندازی طرح‌های توسعه‌ای یک و دو این بندر مهم سازمان بنادر و دریانوردی را ملزم به برنامه ریزی ویژه برای گسترش آن کرده و حتی در این رابطه پای کشورهای خارجی را نیز به چابهار باز کرده است.
هند به عنوان یکی از همسایگان استراتژیک اقتصادی ایران، چابهار و توسعه آن را به عنوان پل ورودی این کشور به بازارهای آسیای منطقه و افغانستان می‌داند و از این رو با ارائه یک برنامه جدی و رسمی اعلام کرده حاضر است برای توسعه چابهار به سرمایه گذاران هندی تسهیلات ویژه ارائه کند.
در کنار هند برخی از دیگر کشورهای منطقه نیز به توسعه بندر شهید بهشتی امید بسیاری بسته و در این زمینه با سازمان بنادر ایران به مذاکره نشسته‌اند.
افغانستان نیز که فعالیت های اقتصادی خوبی را در ایران آغاز کرده نیم نگاهی به توسعه بندر چابهار دارد و درصدد است به یکی از مشتریان ثابت بندر چابهار برای ترانزیت کالاهایش مبدل شود.  
تمام این توجهات ویژه باعث که رییس جمهوری ایران در خلال روزهای پر کار خود مستقیما برای نظارت بر نحوه اجرای پروژه‌های توسعه‌ای در این بندر به استان سیستان و بلوچستان سفر کرده و از اسکله محل تخلیه و بارگیری و دیگر حوزه های دریایی این بندر بسیار مهم بازدید کند.
در کنار آن حسن روحانی به محل ساخت راه‌آهن ویژه بندر چابهار نیز سفر کرد تا اتصال این بندر مهم به شبکه ناوگان ریلی ایران را نیز مورد بررسی دقیق قرار دهد.
طبق برنامه ریزی های صورت گرفته بناست بندر چابهار با ساخت یک رشته خط راه‌آهن ویژه به زاهدان متصل شده و سپس از طریق بیرجند به مرزهای شمال شرقی و از طریق شبکه سراسری زاهدان به ناوگان ریلی داخلی ایران متصل شود.
پیش بینی‌ها حاکی از این است که در صورت رسیدن بندر چابهار به سطح ابتدایی توسعه مدنظر شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی می‌توان از آن به عنوان قطب دوم اقتصاد دریایی ایران در جنوب کشور یاد کرد تا در کنار بندر شهید رجایی به عنوان دو بندر مهم در تخلیه و بارگیری و ترانزیت کالا به مرزهای داخلی و خارجی ایران شناخته شوند.
با توجه به افتتاح راه‌آهن مهم گرگان ـ اینچه برون و اتصال ریلی ایران با کشورهای آسیای میانه ، قزاقستان و چین می توان امید داشت توسعه بندر چابهار و اتصال ریلی آن به مناطق مرکزی و شمال شرقی کشور به یک خط راه‌آهن ترانزیتی مهم تبدیل شده که چین را به آب‌های آزاد منطقه خلیج فارس و خاورمیانه متصل کند.
دکتر روحانی در جمع مدیران استان سیستان و بلوچستان، این استان را استانی بسیار مهم، اصلی‌ترین مسیر ورود کشور به آب‌های آزاد و دروازه جنوب شرقی کشور، نامید و اظهار داشت: سیستان و بلوچستان، معادن ذی‌قیمت، توانمندی‌های انسانی برجسته و جایگاه جغرافیایی بسیار مهمی دارد که باید از این فرصت‌ها به خوبی برای این استان و کشور بهره بگیریم.
رییس جمهوری با ابراز خوشحالی از اینکه تصمیمات دولت در سفر ۹ ماه پیش به خوبی در حال اجراست، تصریح کرد: حرکت بسیار خوبی در استان شروع شده و خوشحالم که بندر شهید بهشتی نیز به سرعت در حال توسعه است .
دکتر روحانی با بیان اینکه در سال جاری هم ظرفیت بندر شهید بهشتی افزایش یافته و هم بهره‌برداری از آن ارتقاء یافته است، خاطر نشان کرد: در بازدیدی که از کارگاه توسعه بندر شهید بهشتی داشتم تغییر و پیشرفت کار نسبت به ۹ ماه قبل محسوس بود و این جای خوشحالی بسیار دارد.
رییس جمهوری با بیان اینکه توسعه چابهار و بندر شهید بهشتی یکی از تصمیماتی است که پیگیر اجرای آن هستم، گفت: البته هر وقت دولت و ملت با هم بوده‌اند، کارها با موفقیت به پیش رفته و دولت به تنهایی نمی‌تواند کاری کند، لذا باید همه را دعوت به حضور و میدان و کمک به پیشرفت کشور کنیم، چرا که هر چه کشور پیشرفته‌تری داشته باشیم، امنیت، رفاه و امید بیشتری نیز خواهیم داشت.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه البته حوادث تلخ گاهگاه پیش می‌آید، افزود: مسأله مهم این است که امروز سیستان و بلوچستان از گذشته بسیار امن‌تر است و تلاش برای ارتقاء شرایط امنیتی، وظیفه‌ای ملی، انسانی و اسلامی برای همه ماست.
رییس جمهوری توسعه خط آهن را از دیگر مسایل مهم مد نظر دولت عنوان کرد و اظهار داشت: یکی از اهداف اصلی دولت یازدهم توسعه خط آهن در کشور است که آن را به عنوان مسأله‌ای مهم برای کشور دنبال می‌کنم، چرا که خط آهن امن‌تر، ارزان‌تر و به لحاظ زیست محیطی نیز برای کشور سالم‌تر است و باید بار اصلی حمل و نقل کشور را به بخش ریلی منتقل کنیم.
دکتر روحانی با اشاره به اتصال خط آهن کشور از مبادی مختلف به خطوط راه‌آهن کشورهای همسایه و دیگر نقاط جهان بر تسریع این روند تأکید کرد و گفت: چابهار از کریدورهای مهم ماست که راه‌آهن آن می‌تواند از یک‌طرف از شرق به چین و از شمال به خراسان وترکمنستان و قزاقستان متصل شود و امیدوارم فاز اول خط آهن چابهار به مشهد که در حد فاصل چابهار به زاهدان توسط قرارگاه خاتم‌الانبیاء در حال اجراست هر چه سریع‌تر به بهره‌برداری برسد.
رییس جمهوری به طرح‌های دیگر دولت برای استان سیستان و بلوچستان از جمله مکانیزه کردن آبیاری ۴۶ هزار هکتار از اراضی کشاورزی این استان، توسعه گاز رسانی به بخش‌های مختلف استان، ساخت مجتمع فولاد و بقیه طرح‌های استان اشاره کرد و اظهار داشت: اجرای هر کدام از این طرح‌ها می‌تواند در اقتصاد استان و کشور تحرک ایجاد کند و آبادانی سواحل مکران از تصمیمات جدی و مهم دولت است.
دکتر روحانی با بیان اینکه دولت وظیفه دارد در عرصه اقتصاد زیرساخت‌ها را فراهم و میدان کار را برای مردم فراهم کند، تصریح کرد: اقتصاد مقاومتی یعنی همین‌ که دولت شرایط را برای حضور مردم و تلاش آنها برای رونق بخشیدن به تولید فراهم کند.
رییس جمهوری در پایان سخنان خود از وزیر راه و شهرسازی خواست تا هر چه سریع‌تر نسبت به توسعه و فعال‌تر کردن فروگاه کنارک اقدام شود تا ضمن استفاده مردم از آن امکان دیگر برای توسعه سریع‌تر استان فراهم شود.
دکتر روحانی تصریح کرد: آینده بسیار خوبی در انتظار سیستان و بلوچستان است و دولت همه توان خود را به کار می‌گیرد تا مردم بتوانند در شرایط بهتری زندگی کنند.
اکبر ترکان مشاور رییس جمهور نیز که در این بازدیدها رییس جمهور را همراهی می کرد گفت: سرمایه گذاری در صنایع سیمان، فولاد، پتروشیمی، خودروسازی و انرژی با مزیت های صادراتی از نیازهای اصلی توسعه در چابهار هستند.
ترکان مناطق آزاد را الگویی برای کل کشور دانست  و گفت: سرمایه گذاری در صنایعی که مزیت های صادرات را دارند از نیازهای توسعه ای هستند که هم اکنون در منطقه آزاد چابهار در حال اجراست.
مشاور رییس جمهور ادامه داد: از جمله تصمیمات مهم و حیاتی که برای پیشرفت این استان گرفته شد، توسعه اسکله ها بود که با تسریع بخشیدن به این کار شاهد تحولاتی ویژه در حوزه های مختلف خواهیم بود.
ترکان توسعه اسکله ها، راه آهن چابهار – زاهدان و در نهایت به شبکه سراسری، خط لوله گاز و توسعه آن و استفاده معادن از این خط لوله را از ضروریات توسعه استان دانست.
ترکان با اشاره به حرکت روبه رشد مجتمع پتروشیمی در این منطقه افزود: آماده سازی لوله گاز که همان خوراک اصلی پتروشیمی است باید به سرعت هرچه تمام تر انجام شود تا آغاز صنعتی شدن فولاد، پتروشیمی و قطب سوم خودرو سازی خودرو عملیاتی و توسعه فراملی در این منطقه اتفاق افتد.
وی همچنین با اشاره به صنعت خودرو و محدود نشدن به حضور شرکت های داخلی گفت: در این زمینه با گروه های مختلفی از سرمایه گذاران وارد مذاکره شدیم و برای گرفتن تصمیم نهایی منتظر شرایط بین المللی هستیم.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار نیز در خصوص احداث مجتمع پتروشیمی مکران چابهار گفت: برای ایجاد زیرساخت های لازم در این پروژه بزرگ مبلغ ۸۰۰ میلیارد تومان تاکنون هزینه شده است.
حامد علی مبارکی افزود: با راه اندازی و بهره برداری از ۳ فاز پیش بینی شده در صنایع پتروشیمی چابهار و همچنین ایجاد صنایع کوچک و پائین دست امکان تولید  ۲۸ میلیون تن مواد اولیه در مجتمع پتروشیمی چابهار فراهم می شود.
وی با بیان اینکه یک هزار و ۲۳۰ هکتار از اراضی بندر چابهار برای ایجاد و احداث صنایع پتروشیمی جانمایی شده است افزود: در همین رابطه ۲ هزار هکتار زمین نیز برای ایجاد صنایع فولاد در نظر گرفته شده است.
مبارکی همچنین از ایجاد و راه اندازی شرکت فولاد مکران چابهار در این منطقه با ظرفیت تولید سالانه سه میلیون تن خبر داد.
وی افزود: برای ایجاد این مجتمع زمینی به مساحت ۳۰۰ هکتار اختصاص یافته و برآورد ریالی به منظور سرمایه گذاری معادل 3 هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان است.
منبع:ماهنامه آغاز




امتیاز به خبر :