اقتصاد 24 گزارش می‌دهد:

تبدیل کیش به قطب فعالیت‌های پولی و بانکی/ چشم‌انداز بورس انرژی منطقه آزاد کیش

تبدیل شدن به قطب فعالیت‌های بانکی و مالی از طریق ابزارهایی چون بورس بین الملل و مرکزیت یافتن معاملات در حوزه متنوع بازار سرمایه مهمترین چشم انداز کیش است.

به گزارش فرینا به نقل از اقتصاد24، توسعه اقتصاد جزیره کیش طی سال‌های اخیر چه از نظر پیشرفت صنعتی و افزایش واحد‌های تولیدی کیش و چه از نظر توسعه روش های تامین مالی از طریق بازار سرمایه توفیقات خوبی کسب کرده است. در همین راستا با اختصاص 292 هکتار زمین برای 6 شهرک صنعتی، این منطقه آزاد با 380 واحد صنعتی و خدمات صنعتی فعال به عنوان منطقه‌ای پیشرو در حوزه صنعت و خدمات صنعتی در سطح کشور است و در حال حاضر نیز 37 پروژه در حال ساخت دارد.
همچنین منطقه آزاد کیش به عنوان هابِ انرژی و خدمات فنی مهندسی در حوزه نفت و گاز که بیش از 70 شرکت عملیاتی در این حوزه فعالیت می‌کنند، پشتیبانی سکو‌های پارس جنوبی را بر عهده دارد که از ابتدای سال نیز 9 واحد صنعتی به بهره برداری رسیده است.

**راه‌اندازی بورس بین‌الملل در جزیره

اقداماتی برای راه‌اندازی بورس بین‌الملل در جزیره کیش یکی از مهم‌ترین گام‌ها در سال‌های اخیر بوده است که البته هنوز به نتیجه مطلوبی نرسیده و طی این سال‌ها با موانعی همراه بوده است. اما فارغ از این مسئله بازار سرمایه درحدود امکانات فعلی از جمله انتشار اوراق صکوک نیز محل خوبی برای تامین مالی شرکت‌ها و پروژه‌های مهم در منطقه آزاد کیش بوده است. در عین‌حال کیش سال گذشته از طریق طرح‌های مشارکتی 100 هزار میلیارد ریال درآمد کسب کرده است.
در مجموع سازمان منطقه آزاد کیش برای رسیدن به درآمد پایدار ایجاد زیرساخت‌های توسعه‌ای از طریق تغییر سیاست‌گذاری‌ها با هدف اجتناب از خام فروشی زمین و مشارکت در طرح‌های اقتصادی تلاش‌های مهمی داشته است.
به کارگیری روش های پایدار برای تامین مالی نه فقط برای اجرای پروژه‌های جدید، بلکه برای تعیین تکلیف پروژه‌های نیمه تمام نیز موثر و کارآمد بوده است. بنابراین تاکنون نیز با تعیین تکلیف و فعال سازی بیش از 150 طرح نیمه تمام به منظور بهره برداری از برخی از این طرح‌ها مجددا هزاران میلیارد ریال سرمایه معوق به چرخه اقتصادی جزیره کیش باز خواهد گشت.

** درآمدزایی در سازمان منطقه آزاد کیش

آزاد سازی سواحل در ایفای حقوق ملت و درآمدزایی از طریق اجاره محل‌های خدمات گردشگری به بهره برداران، بازنگری و اصلاح شیوه عقد قرار دادها، ساماندهی شرکت‌های تابعه سازمان منطقه آزاد کیش و شفاف سازی سود و درآمد‌ها از دیگر راهکار‌های مدیریتی این سازمان در سال گذشته بوده است که توانسته گام مهمی در راستای تسهیلگری اقتصادی در کیش باشد. در نتیجه این اقدامات سود عملکردی شرکت سرمایه گذاری و توسعه کیش از 220 میلیارد ریال سال 97 به هشت هزار میلیارد ریال در سال گذشته رسیده است.
این درحالی است که در گذشته سازمان منطقه آزاد کیش به لحاظ درآمدی به شدت با مشکل مواجه بوده است؛ به طوریکه برای تأمین حقوق کارکنان سازمان، 30 میلیارد تومان از بانک سامان وام گرفته شده بود. در این وضعیت، طرح‌های نیمه‌تمام متعددی نیز در سطح جزیره معطل‌مانده بود که به‌هرحال موجب وارد آمدن زیان به اقتصاد کشور و جزیره می‌شد. در واقع با اقدامات و راهکارهای جدید، کیش از فشار مالی برای تأمین بودجه جاری و عمرانی خارج‌ شده‌ است. پرهیز از خام فروشی و اتخاذ رویکرد مشارکتی موجب به دست آوردن منابع مالی برای تأمین هزینه‌های جاری و عمرانی شد.

** ساماندهی پروژه های راکد

برای درک اهمیت این دست اقدامات باید به پروژه‌های راکد و بر زمین مانده از جمله طرح احداث پایانه جدید مسافری کیش اشاره کرد. با احداث این طرح، ظرفیت پذیرش و جابجایی مسافران هوایی از یک‌میلیون هشت‌صد هزار نفر به شش میلیون نفر می‌رسد که تحول بی‌سابقه‌ای است و تنها از طریق ابتکارات جدید تامین مالی محقق شده است. در واقع برای تکمیل این طرح از ظرفیت بازار سرمایه استفاده و 300 میلیارد تومان از طریق فروش اوراق صکوک کسب درآمد شده است.
طرح راکد دیگری که از طریق فرآیندهای جدید امکان رونق دوباره یافته، اسکله 35 هزارتنی است که به دلیل فقدان پول برای لایروبی، نیمه‌کاره مانده بود. اما اکنون با وجود تامین بودجه لازم برای آن، این بندرگاه در آینده ظرفیت پذیرش کشتی‌های 35 هزار تنی را دارا خواهد بود.
آنچه اهمیت دارد، تمرکز سازمان منطقه آزاد کیش از طریق درآمدهای جدید بر اجرای طرح‌های توسعه‌ای در مبادی ورودی جزیره کیش است که تاثیر بسزایی در رونق فعالیت سایر بخش‌ها ازجمله گردشگری نیز دارد. اتمام سه طرح عمرانی در بندر و فرودگاه کیش در روز‌های پایانی سال گذشته، اجرای کامل 5 طرح عمرانی و توسعه‌ای از جمله باند جنوبی فرودگاه، ساختمان امنیت پرواز، سیستم اعلام و اطفاء حریق پیشرفته بندرگاه و ایزولاسیون سقف فرودگاه در بندرتجاری و فرودگاه بین المللی کیش تا پایان خرداد همگی به همت همین گام مهم محقق شده است.
اجرای دقیق طرح‌های توسعه‌ای باهدف ایجاد درآمد پایدار، استفاده ازنرم افزار‌های پیشرفته در سیستم اتوماسیون فرودگاه و بندرگاه کیش با هدف ارتقاء کیفیت خدمات و افزایش سودآوری، افزایش بهره وری فضا‌های موجود در بندرو فرودگاه، مکانیزه کردن 95 درصد فعالیت‌ها درمبادی ورودی کیش، هوشمندسازی خدمات و راهکار‌ها و برنامه‌های آتی بخش‌های مختلف از دیگر برنامه‌هایی است که بر آن تاکید شده است و امید است که بتواند در مدرن‌سازی کیش هرچه بیشتر موثر باشد.

** مرکزیت معاملات متنوع بازار سرمایه

با این‌حال پیشرفت بیشتر در این زمینه تنها در گرو اقدامات آتی و توسعه بازار سرمایه خواهد بود. تبدیل کیش به قطب فعالیت‌های بانکی و مالی از طریق ابزارهایی چون بورس بین الملل و مرکزیت یافتن مذاکرات و معاملات در حوزه متنوع بازار سرمایه و نفت، گاز و پتروشیمی از طریق بورس انرژی کیش مهمترین چشم انداز تعریف شده در این جزیره است.
جزیره کیش نخستین منطقه آزاد کشور بود که از طریق اتصال به بازار سرمایه، روش‌های نوین تامین منابع مالی مانند اوراق صکوک، اوراق خرید دین، صندوق‌های زمین و مسکن که مجوز‌های قانونی آن نیز کسب شده است توانست با تامین منابع مالی خود و جلب اطمینان سرمایه گذاران آنان را به فعالیت گسترده در کیش ترغیب کند و این ظرفیت را دارد که آغازکننده طرح‌های مهمی چون راه‌اندازی بورس بین‌الملل و سایر اقدامات در راستای هوشمندسازی جزیره باشد.

آمنه شهیدی امتیاز به خبر :